Lori i miłość szalona. Karel Hynek Mácha i miłość romantyczna z perspektywy ponowoczesnej - Car, Anna (Komisja Slawistyczna PAN, Oddział w Poznaniu, IFS UAM, Wydawnictwo PRO, 2011)
Autorka w swoim artykule analizuje związek między twórczością Karela Hynka Máchy i Lori Šomkovej. Twierdzi ona, że ich związek przekroczył granice romantycznej miłości. W efekcie najnowsze badania i refleksje nad miłością romantyczną, zwłaszcza te, które konfrontują ją z ponowoczesnością, mają charakter apologetyczno-rewizyjny. Dowodem słuszności jej tezy jest przyziemność i zwyczajność Lori, a także informacje zawarte w listach poety oraz pamiętnik, w którym opowiada o erotycznej pasji i zazdrości, a nawet opisuje niektóre perwersje emocjonalne i seksualne.

The Authoress in her article examines the relationship between Karel Hynek Mácha and Lori Šomková. She concludes that, their relationship exceeded the bounds of standard romantic love. Evidence of that is prosaism and commonness of Lori as well as information contained in the letters of poet and his diary, in which he talks about erotic passion, jealousy, even some of emotional and sexual perversions.
“Lori i miłość szalona”. Karel Hynek Mácha and romance from the perspective of postmodern
Keywords: Czeska literatura; Czech literature; Romantyzm; Romanticism; Postmodernistyczni poeci; Postmodern poetics; Pasja erotyczna; Erotic passion