Wstępne uwagi o „Sur la genèse” - Goshgarian, G.M. (Międzywydziałowa „Pracownia Pytań Granicznych” UAM, 2012)
G.M. Goshgarian opisuje historyczny i teoretyczny kontekst, w którym powstała notka Althussera’a „O genezie”. Goshgarian wskazuje na teoretyczne źródła althusseriańskich rozważań o genezie, przywołując obok Marksa takie nazwiska, jak Montaigne czy Spinoza.
Introductory Note, “Sur la genèse”
Keywords: Althusser; geneza; Marks; Montaigne; Spinoza