Substantywno-substantywne konstrukcje łącznikowe o znaczeniu osobowym we współczesnym języku rosyjskim - Murawska, Paulina (My University, 2016)
Niniejsza rozprawa poświęcona jest statusowi substantywno-substantywnych konstrukcji łącznikowych o znaczeniu osobowym we współczesnym języku rosyjskim. Omawiane obiekty językowe, takie jak мужчина-метросексуал, женщина-стиль czy умник-разумник, pojawiają się w języku rosyjskim w związku z aktywnie rozwijającą się tendencją do analitycznego tworzenia nazw obiektów i zjawisk otaczającej człowieka rzeczywistości. Cel rozprawy stanowi wieloaspektowa charakterystyka relacji semantycznych, w jakie wchodzą ze sobą rzeczowniki stanowiące komponenty omawianych konstrukcji. Na część zasadniczą pracy składa się pięć rozdziałów, z czego dwa pierwsze stanowią ogólne wprowadzenie do prezentowanej tematyki, a trzy pozostałe skupiają się na wnikliwej i wielostronnej analizie właściwości semantycznofunkcjonalnych zgromadzonego materiału badawczego. Wyrazistość, ogromny potencjał komunikacyjny oraz zdolność do odzwierciedlania w strukturze semantycznej pozajęzykowych relacji między poszczególnymi obiektami otaczającej człowieka rzeczywistości czynią z badanych w pracy konstrukcji prawdziwą skarbnicę informacji o istotnym znaczeniu psycholingwistycznym i lingwokulturologicznym.

This paper is devoted to the status of hyphenated nouns denoting people in contemporary Russian. Linguistic objects, such as мужчина- метросексуал, женщина-стиль или умник-разумник, that are being discussed in the paper occur in the Russian language due to rapidly growing tendencies towards the formation of analytical nominals of objects and phenomena of the human reality. The aim of this work is to conduct versatile characteristics of semantic relations occurring between two nouns which are components of the analyzed structures. The paper consists of five chapters, of which the first two are general introduction to the study area, and the other three are devoted to a detailed and comprehensive analysis of semantic and functional properties of the collected linguistic material. Expressiveness, great communicative potential and the ability to reflect extra-linguistic relationships between the individual objects of human reality in the semantic structure of hyphenated compound nouns makes the explored linguistic objects a significant source of relevant information from the psycholinguistics and cultural linguistics perspective.

Настоящая работа посвящена статусу дефисных субстантивно-субстантивных конструкций личной семантики в современном русском языке. Обсуждаемые языковые объекты, такие как мужчина-метросексуал, женщина-стиль или умник-разумник, возникают в русском языке в связи с активно развивающейся тенденцией к аналитическому образованию наименований объектов и явлений окружающей человека действительности. Цель работы заключается в проведении многоаспектной характеристики семантических отношений, в которые вступают друг с другом имена существительные, представляющие собой компоненты анализируемых конструкций. Основная часть работы состоит из пяти глав, из чего две первые являются обшим введением в изучаемую область, а три остальные посвящаются подробному и разностороннему анализу семантико-функциональных свойств собранного языкового материала. Выразительность, большой коммуникативный потенциал и способность отражать в семантической структуре внеязыковые отношения между отдельными объектами окружающей человека действительности делают исследуемые в работе конструкции существенным источником психолингвистически и лингвокультурологически значимой информации.
Hyphenated compound nouns denoting people in contemporary Russian
Дефисные субстантивно-субстантивные конструкции личной семантики в современном русском языке
Wydział Neofilologii: Instytut Filologii Rosyjskiej. Zakład Języka Rosyjskiego
Keywords: analityzm; analytism; аналитизм; paradygmatyka; paradigmatic; парадигматика; jednolitość semantyczna; semantic homogenity; семантическая цельность; konstrukcje łącznikowe; hyphenated structures; дефисные конструкции; nazwy osobowe; nouns denoting people; личные наименования