Rodzina z dzieckiem niepełnosprawnym jako wartość - Stelter, Żaneta (Wydawnictwo Naukowe UAM, 2009)
Współcześnie patrzymy na rodzinę jako kontekst rozwoju poszczególnych jej członków. Relacje, które istnieją pomiędzy członkami rodziny, są fundamentem właściwego rozwoju każdego człowieka i mają charakter wartościujący dla funkcjonowania jednostki. Prawidłowe stosunki rodzinne nabierają szczególnego znaczenia w przypadku rodzin zmagających się z kryzysem upośledzenia dziecka. Dziecko upośledzone umysłowo stanowi dla rodziny wyzwanie i sprawia, że rodzice i jego rodzeństwo, są narażeni na stres, który często powoduje głęboki kryzys. Ponieważ rodzina nie stanowi wartości samej w sobie, powstaje pytanie o wartość rodziny z dzieckiem upośledzonym umysłowo. W artykule pokazano w jaki sposób dziecko niepełnosprawne intelektualnie determinuje sytuację życiową pozostałych członków rodziny i zwrócono uwagę na znaczenie i potencjalną wartość rodziny dziecka niesprawnego intelektualnie.
Keywords: dziecko niepełnosprawne intelektulanie; rodzina; wartość