Odpowiedzialność cywilna członków rady nadzorczej w przypadku naruszenia stałych obowiązków informacyjnych przez spółkę publiczną - Skowron, Kacper (Wydawnictwo Naukowe UAM, 2018)
Przedmiotem artykułu jest analiza zagadnienia odpowiedzialności cywilnej członka rady nadzorczej, w przypadku naruszenia stałych obowiązków informacyjnych przez spółkę publiczną. Można przypuszczać, że w wyniku rozwoju polskiego rynku kapitałowego inwestorzy w większym niż dotychczas stopniu zmuszeni będą dochodzić swoich praw na drodze cywilnoprawnej. Dla skuteczności ochrony ich interesów niebagatelne znaczenie ma krąg osób, poza emitentem, odpowiedzialnych za nieprawidłowe wypełnianie stałych obowiązków informacyjnych. Roszczenia poszkodowanych akcjonariuszy, którzy nabyli akcje spółki pod wpływem upublicznienia fałszywej informacji, mogą pozostać niezaspokojone przez emitenta z uwagi na jego niewypłacalność. W istocie rzeczy rozwiązanie tego problemu uzależnione jest od tego, czy członków rady nadzorczej można uznać za osoby, które fałszywą informację „sporządziły lub w jej sporządzeniu brały udział”. W publikacji przedstawiono rozważania związane z odpowiedzialnością cywilną członków rady nadzorczej w przypadku naruszenia stałych obowiązków informacyjnych przez spółkę publiczną – począwszy od zagadnienia odpowiedzialności cywilnej rady nadzorczej, a zakończywszy na wykazaniu podstaw zapewniających inwestorowi poszkodowanemu przez emitenta powodzenie procesowe.

The subject matter of the article is the analysis of the civil liability of a member of a supervisory board in the case of violation of permanent information duties by a public company. It can be assumed that as a result of the development of the Polish capital market, investors will be required to enforce their rights on a civil-legal basis to a larger extent than before. For the effectiveness of protecting their interests, the group of people, apart from the issuer, responsible for improper fulfillment of permanent information obligations is of considerable importance. Claims of aggrieved shareholders who purchased shares of a company under the influence of the publication of false information may not be satisfied by the issuer due to its insolvency. In fact, the solution to this problem depends on whether the supervisory board members can be considered as persons who “have provided false information or took part in its preparation”. The publication includes considerations related to the civil liability of members of the supervisory board in the event of violation of permanent information obligations by a public company - starting from the issue of the civil responsibility of the supervisory board, and ending with showing the foundations that would provide the affected investor with the success of the proceedings.
Civil liability of members of the supervisory board in the event of violation of permanent information obligations by a public company
Keywords: odpowiedzialność cywilna; civil liability; rada nadzorcza; supervisory board; spółka publiczna; public company; rynek kapitałowy; capital market