Wpływ różnorodności emocjonalnej (emodiversity) na reakcje układu sercowo-naczyniowego w sytuacji interpersonalnego konfliktu o zasoby. Analiza stanów emocjonalnych i cech w ujęciu teorii poliwagalnej - Kosakowski, Michał (My University, 2021)
Koncepcja różnorodności emocjonalnej zakłada, że poziom zróżnicowania emocji pozwala lepiej wyjaśnić aspekty zdrowia niż same emocje pozytywne czy negatywne. Zgodnie z teorią poliwagalna, sprawność działania nerwu błędnego jest istotnym warunkiem zdrowia, umożliwiając regulację emocji w relacjach społecznych. Celem projektu było wykazanie związku pomiędzy doświadczeniem różnorodnych emocji, a reakcjami układu krwionośnego w sytuacji stresu interpersonalnego. Oczekiwano, że doświadczenie różnorodnych emocji wpłynie na aktywność nerwu błędnego, co umożliwi lepszą regulację emocji w obliczu niesprawiedliwej sytuacji i przełoży się na lepsze rozwiązanie sytuacji oraz na zminimalizowanie reakcji fizjologicznych stanowiących czynnik ryzyka rozwoju chorób układu krążenia.

The emodiversity hypothesis posits that the level of variation in emotions explains various aspects of health, better than positive or negative emotions alone. According to polyvagal theory, the efficiency of the vagus nerve is an important condition for health, enabling the regulation of emotions in social relationships. The purpose of this project was to demonstrate the relationship between the diverse emotional experience and cardiac vagal control under interpersonal stress. It was expected that diverse emotional experience would affect the activity of the vagus nerve, enabling better regulation of emotions when faced with an unfair situation, thus translating into better resolution of the situation and minimizing physiological responses that are a risk factor for the development of cardiovascular diseases.
The effect of emodiversity on cardiovascular responses during the interpersonal limited resources conflict. Examinations of affective states and traits within the framework of polyvagal theory
Projekt zrealizowany ze środków Narodowego Centrum Nauki (2015/17/N/HS6/02794)
Keywords: emocje; emotions; różnorodność emocjonalna; emodiversity; teoria poliwagalna; polyvagal theory; HRV