Czy fonologia może być naturalna? - Dziubalska-Kołaczyk, Katarzyna (Tertium, 2011)
Celem artykułu jest ukazanie roli teorii Fonologii Naturalnej i Językoznawstwa Naturalnego we współczesnych badaniach dotyczących języka. Na wstępie zarysowane zostanie samo pojęcie naturalności w językoznawstwie, ponieważ od niego wywodzi się filozofia języka reprezentowana przez omawianą teorię. Następnie przejdę do przedstawienia podstawowych założeń Fonologii Naturalnej (odtąd w skrócie FN) oraz historii ich rozwoju w holistyczny model Językoznawstwa Naturalnego (odtąd w skrócie JN). Trzonem artykułu będzie ilustracja działania epistemologii naturalności w ramach Fonologii Bitów i Wiązań, a w szczególności na polu fonotaktyki i morfonotaktyki.