Celowana inhibicja białek STAT w przewlekłych stanach zapalnych i chorobach sercowo-naczyniowych - Plens-Gałąska, Martyna (My University, 2022)
Choroby sercowo-naczyniowe (CVD), w tym miażdżyca, stanowią jedną z najczęstszych przyczyn śmierci na świecie. Kluczowymi czynnikami na wczesnych etapach miażdżycy są cytokiny prozapalne których współdziałanie prowadzi do aktywacji cząsteczek należących do rodziny przekaźników sygnału i aktywatorów transkrypcji (STAT). Celem zaprezentowanych w pracy badań była identyfikacja nowych inhibitorów dla białek STAT1-3, zbadanie inhibicji opisanych już inhibitorów STATTIC oraz STX-0119, oraz stworzenie bazy danych w której zaprezentowane są informacje o zidentyfikowanych inhibitorach (pośrednich i bezpośrednich) dla STAT-ów. Wiele z nich wykazuje toksyczność i. może oddziaływać na różne białka STAT. Ilustruje to jak duża jest potrzeba znalezienia lepszych modeli oraz innych narzędzi służących do poszukiwania i weryfikacji inhibitorów STAT.

Cardiovascular diseases (CVDs), including atherosclerosis, are one of the most common causes of death worldwide. The critical factors for the onset and progression of atherosclerosis are signal transducers and activators of transcription (STATs). The purpose of the presented research was the identification of new inhibitors for STAT1-3 proteins, investigate known inhibitors – STATTIC and STX-0119 and create a database gathering information about known STAT inhibitors direct and indirect), many of which display toxicity and lack of specificity. This illustrates the need for better models and tools to search for and verify STAT inhibitors.
Targeted inhibition of STATs in chronic inflammation and cardiovascular disease
Wydział Biologii
Keywords: STAT; inhibicja; dokowanie; JAK-STAT; STAT; inhibition; docking; JAK-STAT