Pomarańczowa rewolucja w kontekście rosyjskim - Miłoszewska, Dorota (My University, 2011)
Ostatnie tygodnie 2004 roku za sprawą wydarzeń na Ukrainie przyniosły Europie doniosłe zmiany. Ukraińcy zademonstrowali godną najwyższej pochwały postawę obywatelską – sprzeciwili się nadmiernym wpływom Rosji, mafijno-oligarchicznym układom (tzw. stagarchii), starej władzy (tzw. momentokracji), gdzie ludzie nie posiadali żadnych praw obywatelskich ani nie było niezależnych sądów. W ciągu 17-stu dni pomarańczowej rewolucji to, co wydawało się wiecznotrwałe i nienaruszalne gdzieś zniknęło. Cała struktura władzy Leonida Kuczmy rozpłynęła się w powietrzu. Artykuł poświęcony jest stosunkowi Rosji do wydarzeń mających miejsce w byłej republice postradzieckiej. Z jednej strony ukazuje on silne związki pomiędzy obu państwami, a z drugiej dążenie Ukrainy do prawdziwej niezależności.

Recently weeks 2004 year by events on Ukrainie, brought Europe important changes. Ukrainians demonstrated stately the highest praise civil attitude – they opposed excessive influences of Russia, oligarchical system (stagarhia), old power (momentokracia), where people did not possess no civil rights and it was not independent courts. In druation of 17 days Oange Revolution this, which seemed everlasting and unalterable, disappeared. The whole structure of power Leonid Kuczma disintegrated. The article is consecrated connection Russia with happenings in past-russian Republic. On the one hand, it shows strong relationships between both states, and from the second, aspiration Ukraine to true independence.
Orange Revolution in the Russian context.
Keywords: Pomarańczowa rewolucja; Orange Revolution; Kolorowa Rewolucja; Colorful Revolution; Rosja; Russia; Bliska zagranica; Near countries abroad