Kobiety walczące - kobiety grające - Posłuszny, Łukasz (Aureus, 2014)
Artykuł porusza kwestie rozumienia muzyki politycznie zaangażowanej na przykładzie twórczości trzech kobiecych inicjatyw – Riot Grrrls, Spice Girls i Pussy Riot. Idea Girl Power, zrodzona w kontekście działania feministycznej subkultury punkowej i poglądów anarchistycznych w Stanach Zjednoczonych lat 90’ stanowi interesujący przypadek szeroko zakrojonych działań politycznych w polu muzyki. Kolejny przykład działań to historia grupy Pussy Riot z Rosji, której członkinie za swoją obrazoburczą aktywność trafiły do więzienia. Przykłady alternatywnych i niszowych działań bardzo silnie przeplatają się i zazębiają z działalnością twórców i twórczyń muzyki popularnej. W tekstach Spice Girls radykalne w wymowie hasła ruchu Riot Grrrls ulegają wygładzeniu, ich polityczne ostrze stępia się, ale w rezultacie rozpowszechnia się emancypacyjny przekaz na niespotykaną wcześniej skalę
Keywords: muzyka zaangażowana; gender; riot Grrl; pussy riot; spice girls; socjologia muzyki