Stanisław Pawłowski (1882–1940) - Kostrzewski, Andrzej (Wydawnictwo Naukowe UAM, 2016)
Prof. Stanisław Pawłowski (1882−1940) – geograf, geolog, pedagog – był w latach 1932−1933 rektorem Uniwersytetu Poznańskiego. Autor przedstawia sylwetkę wybitnego uczonego, badacza, dydaktyka i podróżnika. Pawłowski zaliczany jest do organizatorów Wydziału Filozoficznego Uniwersytetu Poznańskiego, założył Katedrę Geografii oraz późniejszy Instytut Geograficzny – był organizatorem poznańskiego ośrodka geograficznego. Przyczynił się w dużej mierze do badania polskiego wybrzeża Bałtyku, podejmował badania nad różnymi problemami nauk geograficznych, określał standardy metodologiczne i metodyczne geografii jako nauki oraz kierunki jej rozwoju. Stwierdzał, że przedmiotem badania geografii jest przestrzeń geograficzna, rozpoznanie substancji i zjawisk w przestrzeni oraz zbadanie związków między nimi. W swej twórczości naukowej dużo miejsca przeznaczał na problematykę geografii szkolnej. W nauczaniu geografii widział przyszłość i rozwój geografii jako dyscypliny naukowej.
Keywords: Biografie Rektorów UAM; Pawłowski Stanisław