Stroje ludowe jako fenomen kulturowy - Brzezińska, Anna Weronika; Tymochowicz, Mariola; Czachowski, Hubert; Słomska-Nowak, Justyna; Hołub, Barbara; Imiołek, Małgorzata; Mironiuk-Nikolska, Alicja; Ponomar, Ludmiła; Minksztym, Joanna; Geelhaar, Sylwia; Kamocki, Janusz; Jasińska, Izabela; et al. (Polskie Towarzystwo Ludoznawcze, 2013)
Monografia zbiorowa wydana w serii Atlas Polskich Strojów Ludowych zawierająca 24 teksty. Dotyczą one zagadnień związanych z dokumentacją strojów ludowych w wybranych regionach etnograficznych Polski, archiwizacją oraz rekonstrukcją.
Keywords: strój ludowy; ubiór ludowy; odzież ludowa; strój tradycyjny; zdobnictwo; etnodizajn