„Wielka rzecz umieć czekać…”. Analiza sposobów realizacji polityki migracyjnej w doświadczeniach tymczasowych migrantów zarobkowych z Ukrainy w Polsce w perspektywie neoinstytucjonalnej - Szaban, Dorota; Michalak, Piotr (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM, 2021)
Sukces wdrożenia polityki migracyjnej zależy od wielu czynników, ale kluczową rolę w tym procesie odgrywają urzędnicy. Decyzje i projekcie migrantów dotyczące dalszego pobytu w Polsce zależą od interpretacji przepisów prawnych, reguł instytucjonalnych i formalnych w tym aspekcie. Celem artykułu jest analiza subiektywnych doświadczeń ukraińskich migrantów zarobkowych z polskimi instytucjami i reprezentującymi ich pracownikami. Nasze rozważania zostały umieszczone w paradygmacie neoinstytucjonalnym. Badanie subiektywnych interpretacji doświadczeń migrantów jest ważnym elementem analizy, który pozwoli nam sprawdzić, jak elementy polityki migracyjnej są wdrażane w praktyce. Biorąc pod uwagę ustalenia wynikające z badania, można założyć, że funkcjonowanie sprawnej administracji nie powinno ograniczać się tylko do zgodności z przepisami prawa, ale przekraczać je w granicach moralnie dozwolonych, w celu zwiększenia skuteczności realizowanych działań w wielu wymiarach.

The success of migration policy implementation depends on many factors, but officials play a crucial role in this process. The decisions and projections of migrants considering their further stay in Poland depend on the interpretation of legal, institutional and formal regulations. The aim of the article is to analyze the subjective experiences of Ukrainian economic migrants with Polish institutions and the personnel representing them. Our considerations have been located within neo-institutional theory. Studying the subjective interpretations of migrants’ experience is an important element of analysis that will allow us to check how the elements of migration policy are implemented in practice. Considering the findings resulting from the study, it can be assumed that the functioning of efficient administration should not be limited only to compliance with legal rules, but should go beyond them, within morally allowed limits, in order to increase the effectiveness of the activities carried out in various dimensions.
“It is a great thing to be able to wait ...”. The analysis of migration policy implementation in the experiences of temporary economic migrants from Ukraine in Poland in a neo-institutional perspective
Keywords: neoinstytucjonalizm; polityka migracyjna; urzędnicy; badania jakościowe; migranci; neo-institutionalism; migration policy; officials; qualitative research; migrants