Rola czynników transkrypcyjnych MYB33, MYB65 i MYB101 w odpowiedzi roślin na niedobór wody - Wyrzykowska, Anna (My University, 2019)
Białko CBP80/ABH1, które wraz z białkiem CBP20 wiążą się do struktury kapu każdego transkryptu RNA polimerazy, dzięki czemu biorą one udział w regulacji dojrzewania pre-mRNA i pri-miRNA. Stąd też wniosek, że brak aktywności genu CBP80/ABH1 musi wywoływać efekt plejotropowy na rozwój i życie rośliny. Rośliny z unieczynnionym genem CBP80/ABH1 wykazują nadmierną wrażliwość na kwas abscysynowy w trakcie kiełkowania, szybciej niż rośliny typu dzikiego zamykają aparaty szparkowe pod jego wpływem oraz lepiej tolerują niedobór wody. Celem tej pracy jest analiza roli genów poniżej genu CBP80/ABH1 w szlaku transdukcji sygnału ABA w odpowiedzi roślin na stres suszy, hipoteza jaką postawiłam zakłada iż nadekspresja genów MYB33, MYB65 i MYB101 nie wywoła poważnych zakłóceń w innych szlakach rozwoju roślin oraz zwiększy tolerancję roślin na niedobór wody. Uzyskano linie Arabidopsis o nadekspresji białek MYB33, MYB65 i MYB101 pochodzących z Arabidopsis, oraz o nadekspresji białek MYB33 i MYB65 pochodzących z ziemniaka. Natomiast w liniach transgenicznych ziemniaka uzyskano nadekspresję genów MYB33, MYB65 i MYB101 pochodzących z Arabidopsis, oraz jego własnych genów MYB33 i MYB65. Wszystkie te rośliny zdecydowanie lepiej tolerują suszę dzięki wyższej względnej zawartości wody w liściach, a ich aparaty szparkowe są znacząco bardziej wrażliwe na ABA w porównaniu do roślin typu dzikiego.

The CBP80/ABH1 protein together with the CBP20 protein bind to the cap structure of each RNA polymerase II transcript thanks to which they participate in the regulation of pre-mRNA and pri-miRNA maturation. A conclusion was drawn that the lack of CBP80/ABH1 gene activity must cause pleiotropic effects on the development and life of the plant. Plants with inactivated CBP80/ABH1 gene show excessive susceptibility to ABA during germination, faster than wild type plants closure of stomata under its influence, and improved tolerance to water deficit. The aim of this work is to analyze the role of genes below the CBP80/ABH1 gene in the ABA signal transduction pathway in plant response to drought stress, the hypothesis I have assumed that overexpression of MYB33, MYB65 and MYB101 genes will not cause disturbances in other plant development pathways. Arabidopsis lines were obtained overexpressing MYB33, MYB65 and MYB101 genes derived from Arabidopsis, i overexpression of MYB33 and MYB65 genes derived from potato. Similarly, in potato transgenic lines, the genes MYB33, MYB65 and MYB101 from Arabidopsis and its own genes MYB33 and MYB65 were overexpressed. All these plants tolerate drought better due to the higher relative water content in the leaves, and their stomata are significantly more sensitive to ABA compared to wild type plants.
Role of the MYB33,MYB65 and MYB101 transcription factors in plants response to drought
Wydział Biologii
Keywords: susza; drought; aparaty szparkowe; ABA; stomata; Arabidopsis; ziemniak; potato