Porosty w krajobrazie rolniczym Sandru Nowotomyskiego - Zarabska, Daria (My University, 2012)
Celem badań było zebranie danych na temat zróżnicowania gatunkowego porostów i bogactwa gatunkowego grup funkcjonalnych z uwzględnieniem typów zbiorowisk obecnych w krajobrazie rolniczym Sandru Nowotomyskiego. Wpływ zanieczyszczeń powietrza pochodzących ze źródeł rolniczych był analizowany w oparciu o liczby zróżnicowania porostów (LDV) z wykorzystaniem taksonów referencyjnych i wskaźników eutrofizacji. Listę otrzymanych gatunków przeanalizowano w odniesieniu do statusu ochronnego porostów oraz stopnia ich rozpowszechnienia na Nizinie Wielkopolsko-Kujawskiej i zagrożenia w kraju. Obszar badań wyznaczono na terenie Równiny Nowotomyskiej w zachodniej części Polski. Okazy, zebrane w obrębie losowo wyznaczonych powierzchni badawczych, oznaczono z wykorzystaniem ich morfologicznych i chemicznych cech. Wykazano obecność 174 taksonów. Za cenne uznano stwierdzenia Bacidina neosquamulosa i Cladonia merochlorophaea var. novochlorophaea wyróżnione w związku z rzadkością ich notowań w kraju. Wśród interesujących gatunków znalazły się głównie epifity. Wpływ działalności rolniczej zaznaczył się w odniesieniu do stopnia różnorodności gatunków i bogactwa grup funkcjonalnych oraz występowania wskaźników eutrofizacji. Obecność interesujących siedlisk i notowań porostów w środkowej części terenu powiązana jest z ekstensywnym sposobem jej użytkowania.

The aim of research was to study the diversity among lichens species and the richness of the functional groups considering type of community in the agricultural land of the Sandr Nowotomyski. Impact of the air pollution from the agricultural sources was investigated based on the measurements of the lichen diversity value (LDV) for reference species and indicators of eutrophication. List of the species was analyzed in the context of their status protection and rarity in Poland and Nizina Wielkopolsko-Kujawska lowland. The study region the Równina Nowotomyska is situated in the western part of Poland. Region represented typical agricultural landscape. Specimens, collected within randomly selected sampling sites, were identified considering their morphological and chemical characteristic. Following the study the list of 174 taxa was prepared. Among more interesting records Bacidina neosquamulosa and Cladonia merochlorophaea var. novochlorophaea were distinguished because of their rarity in Poland. Among other valuable founds are mainly epiphytic species. Significant impact of agricultural areas on the species diversity, the species richness of some functional groups and occurrence of the indicators of eutrophication was observed. Central part seems to host some interesting habitats and species connected with the extensive type of the agricultural activity.
Lichens in the agricultural land of the Sandr Nowotomyski
Wydział Biologii
Keywords: zróżnicowanie porostów; Lichen diversity; grupy funkcjonalne; functional group; bioindykacja; bioindication; przemiany antropogeniczne; anthropogenic changes; równina Nowotomyska; Nowotomyska plain