Fake news - wstępna analiza zjawiska - Tomaszewska-Michalak, Magdalena (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM, 2021)
Celem artykułu jest analiza wszechobecnego współcześnie pojęcia fake news oraz jego potencjalnego wpływu na funkcjonowanie państw demokratycznych. Pierwsza część tekstu traktuje o problemie definicyjnym związanym z terminem fake news. W artykule wskazane zostało, że nie istnieje obecnie zgoda na wspólną definicję zjawiska fake news oraz że pojęcie to dotyczyć może zarówno treści pisanych, jak i zamieszczanych zdjęć czy filmów. Ponadto w tekście podjęta została próba analizy zagrożeń, jakie niesie za sobą tworzenie oraz dystrybuowanie treści dezinformacyjnych. Mogą one wpływać zarówno na pojedynczych obywateli, jak i na całe społeczeństwa (np. w ramach procesów wyborczych). W drugiej części artykułu autorka skupia się na wskazaniu rozwiązań, jakie obecnie proponuje się w celu przeciwdziałania fake news, a więc na wdrażaniu kampanii edukacyjnych na temat dezinformacji oraz na proponowaniu dobrych praktyk w tym zakresie. Tekst ukazuje również najbardziej radykalną formę zwalczania fake news, jaką jest wdrażanie sankcji karnych za propagowanie treści dezinformujących. W artykule podkreślone zostało, że ostatni z wymienionych sposobów walki z fake news może nieść za sobą zagrożenie dla demokracji, a zwłaszcza dla prawa do wolności słowa. W celu napisania artykułu posłużono się metodami badań teoretycznych, a zwłaszcza: analizą i syntezą oraz metodami wnioskowania.

The article deals with the problem of fake news and its potential impact on the functioning of democratic countries. The first part of the text discusses the problem of defining the term fake news. Nowadays there is no common understanding of the term fake news especially because it can refer not only to traditional (written) information but also to photographs or videos. Moreover the article highlights the danger of creating and distributing the misinforming content as it can have an influence on both: individuals and the whole society (e.g. it may have an impact on elections). In the second part, the article focuses on indicating solutions that are introduced in order to counteract fake news: such as educational campaigns and good practices in checking the information. The article points out also the most radical form of fighting against fake news namely the introduction of criminal sanctions for spreading disinformation. It is also highlighted that treating distribution of fake news as a crime may be a threat factor for democracy, especially for the freedom of speech. In order to analyse the phenomenon of fake news the theoretical research methods have been applied: analysis, synthesis and inference methods.
Fake news - preliminary analysis of the phenomenon
Keywords: fake news; dezinformacja; zagrożenia płynące z fake news; dobre praktyki informacyjne; fake news; misinformation; fake news threats; good practices in sharing information