"Anhelli" Juliusza Słowackiego - próba odczytania postkolonialnego - Ewertowski, Tomasz (Teatr Polski im. Hieronima Konieczki w Bydgoszczy, 2010)
W artykule poemat Juliusza Słowackciego "Anhelli" poddany jest interpretacji z perspektywy postkolonializmu. Zasadnicza część artykułu podzielona jest na trzy części. W pierwszej analizowane są zagadnienia geografii wyobrażonej, w drugiej kwestia kolonialnego spojrzenia na ludy Syberii, w trzeciej, najdłuższej, omawiany jest obraz rozpadu wspólnoty w sytuacji imperialnej dominacji.
Keywords: Postcolonializm; Postcolonialism; Romantyzm; Romanticism; Geografia wyobrażona; Imagined geography; Juliusz Słowacki; Anhelli