Gorzelnia Turew. Sto lat wielkopolskiej tradycji - Prałat, Emilian (Księży Młyn Dom Wydawniczy Michał Koliński, 2018)
Publikacja poświęcona dziejom gorzelni w Turwi, jednemu z ostatnich czynnych zakładów produkcyjnych tego typu w Wielkopolsce. Jej dzieje zaprezentowano na tle historii gorzelnictwa polskiego, ze szczególnym uwzględnieniem wielkopolskich tradycji. Osobne miejsce zajmuje prezentacja materiałów archiwalnych odnoszących się do budynków gorzelni oraz ich budowniczych – rodzin Chłapowskich i Morawskich. Omówiono także proces produkcji spirytusu rolniczego, a także przedstawiono dzieje i zbiory powstającego przy gorzelni muzeum. Praca przybliża także biogramy powojennych kierowników zakładu oraz profil działalności obecnego właściciela turewskiego zakładu.
Keywords: Turew; gorzelnia; gorzelnictwo; muzeum; TOP Farms; Wielkopolska; Chłapowski; Morawski