Nowe pochodne graminy – synteza, analiza spektroskopowa oraz ocena aktywności biologicznej - Berdzik, Natalia (My University, 2024)
Celem mojej pracy doktorskiej było otrzymanie nowych pochodnych alkaloidu indolowego - graminy o potencjalnych właściwościach antyoksydacyjnych. Poprzez zastosowanie odpowiednich modyfikacji cząsteczki graminy otrzymałam trzy grupy nieznanych dotąd związków. Stosując metodę chemii klik otrzymałam dimery indolowo-triazolowe zawierające łączniki alifatyczne o różnej długości łańcucha węglowego oraz pochodne z dodatkowym ugrupowaniem fenylowym lub pierścieniem ftalimidowym. Przy wykorzystaniu warunków reakcji chemii klik otrzymałam również związki zawierające ugrupowania indolowe, triazolowe oraz steroidowe. W ostatnim etapie pracy przeprowadziłam reakcje prowadzące do otrzymania serii N-podstawionych estrów indolu. Otrzymane pochodne scharakteryzowałam za pomocą metod spektroskopowych 1H NMR, 13C NMR, FT-IR oraz MS. Za pomocą metod teoretycznych oceniłam również właściwości fizykochemiczne wybranych związków. Przy współpracy z Wydziałem Biologii UAM określiłam hemokompatybilność wszystkich nowo otrzymanych pochodnych. Większość z tych związków przebadałam również pod kątem ich aktywności cytoprotekcyjnej. Dodatkowym aspektem była wstępna ocena właściwości przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybicznych wybranych związków, określonych na podstawie badań eksperymentalnych, przeprowadzonych we współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu, oraz z wykorzystaniem metod dokowania molekularnego. The aim of my doctoral thesis was to obtain new derivatives of the indole alkaloid - gramine with potential antioxidant properties. By using appropriate modifications of the gramine molecule, three groups of previously unknown compounds were obtained. By the click chemistry method, indole-triazole dimers containing aliphatic linkers of various carbon chain lengths and derivatives with an additional phenyl moiety or phthalimide ring were obtained. Compounds containing indole, triazole and steroid groups were obtained also by using click chemistry reaction conditions. In the last stage of my work, reactions leading to the preparation of a series of N-substituted indole esters were carried out. The obtained derivatives were characterized by spectroscopic methods 1H NMR, 13C NMR, FT-IR and MS. The physicochemical properties of selected compounds were defined with theoretical methods,. In cooperation with the Faculty of Biology of Adam Mickiewicz University, the hemocompatibility of all newly obtained derivatives was determined. Most of these compounds were tested for their cytoprotective activity. An additional aspect was the preliminary studies of the antibacterial and antifungal properties of selected compounds, based on experimental research conducted in cooperation with the University of Life Sciences in Poznań and by molecular docking methods.
New gramine derivatives - synthesis, spectroscopic analysis and assessment of biological activity
Wydział Chemii
Keywords: indol; gramina; alkaloidy; chemia klik; antyoksydanty; indole; gramine; alkaloids; click chemistry; antioxidants