Po rewolucji seksualnej – czas na małżeństwo. Rozważania w świetle "Familiaris consortio" - Waluś, Monika (Wydział Teologiczny, UAM, 2012)
Celem niniejszego artykułu jest ukazanie przejawów kryzysu dotykającego współczesne małżeństwa, będącego skutkiem rewolucji seksualnej, emancypacji kobiet i zanegowania obowiązujących dotychczas wartości. Refleksje inspirowane obserwacjami zachodzących obecnie zmian w postrzeganiu duchowości małżeńskiej zaprezentowano w świetle "Familiaris consortio".

The object of the article is to show the manifestations of the crisis that touches contemporary marriages and which is a result of sexual revolution, women’s emancipation and a negation of hitherto valid values. Reflections inspired by observations of currently ongoing changes in the perception of marriage spirituality are presented in the light of "Familiaris consortio".
After Sexual Revolution – Time for Marriage. Reflections in the Light of "Familiaris consortio"
Keywords: Małżeństwo; Marriage; Świętość; Holiness; Duchowość; Spirituality; Partnerstwo; Partnership; Równość; Equality; Wolność; Freedom; Kryzys; Crisis; Miłość; Love