Realizacja ról rodzicielskich w rodzinie z dzieckiem niepełnosprawnym - Stelter, Żaneta (Wydawnictwo Difin, 2011)
Współcześnie patrzymy na rodzinę jako kontekst rozwoju poszczególnych jej członków. Relacje, które istnieją pomiędzy członkami rodziny są fundamentem właściwego rozwoju każdego człowieka i mają charakter wartościujący dla funkcjonowania jednostki. Celem podjętych rozważań jest próba odpowiedzi na pytanie czy niepełnosprawność determinuje życie rodzinne. W artykule przedstawiono w jaki sposób niepełnosprawność dziecka określa sytuację życiową pozostałych członków rodziny. Opisano specyfikę realizacji ról rodzicielskich i małżeńskich w rodzinie z dzieckiem niepełnosprawnym oraz przeanalizowano sytuacje psychospołeczną zdrowego rodzeństwa. Pokazano także jakie znaczenie ma pełnienie ról małżeńskich i rodzicielskich w życiu osób niepełnosprawnych.
Keywords: Osoba niepełnosprawna; Rodzina; Role rodzinne