Kultura bezpieczeństwa w kontekście znaczenia informacji jako elementu społeczno-kulturowego - Górka, Marek (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM, 2018)
W niniejszym artykule przeprowadzona zostaje analiza najważniejszych wyzwań związanych z kulturą bezpieczeństwa, przed którymi stoi obecnie państwo. W pracy omówiono również związek między kulturą polityczną a kulturą bezpieczeństwa. Głównym jednak tematem artykułu jest znaczenie bezpieczeństwa cybernetycznego, którego definicja odnosi się nie tylko do wymiaru technologii, ale i określonych idei, norm oraz zasad, które kształtują egzystencję współczesnego człowieka i pozwalają mu funkcjonować w rzeczywistości wirtualnej. Popularność tego tematu wynika przede wszystkim z dynamicznie rozwijającej się technologii IT, ale i ekspansywnego charakteru cyberprzestrzeni, w której większość już zjawisk społecznych jest obecnie realizowana. Dlatego też w pracy analizowane jest pojęcie kultury cyberbezpieczeństwa w oparciu o porównanie dotychczasowych definicji zarówno kultury politycznej, jak i kultury bezpieczeństwa. Istotne dla poruszanego tematu staje się także skoncentrowanie uwagi na edukacji, która stanowi między innymi narzędzie promocji określonych zasad i wartości. Zaznaczyć jednak należy, że sfera kultury, zarówno w zakresie polityki, jak i bezpieczeństwa, jest niezwykle skomplikowanym i wielowymiarowym procesem, często także oba te obszary wzajemnie się przenikają. A zatem bez zrozumienia znaczenia kultury nie sposób jest skutecznie rozwiązać współczesnych wyzwań w wymiarze polityki bezpieczeństwa.

This article analyzes the most important challenges facing the state in terms of safety culture. The paper also discusses the relationship between political and security cultures. Yet the main subject of the article is the importance of cybersecurity, the definition of which refers not only to the dimension of technology, but also to specific ideas, norms and principles that shape the existence of contemporary man and allow him to function in virtual reality. The popularity of this topic results mainly from the dynamically developing IT technology, but also from the expansive nature of cyberspace, where most social phenomena are already occurring. Therefore, the paper analyzes the concept of cybersecurity culture on the basis of a comparison of the existing definitions of both political and security cultures. Another important issue in this context is education, which is a tool for promoting certain principles and values, among other things. It should be noted, however, that in terms of both politics and security the cultural sphere is an extremely complex and multidimensional process, and that the two areas often overlap. Thus, without understanding the importance of culture, it is not possible to effectively address modern challenges to security policy.
Security culture in the context of the importance of information as a socio-cultural element
Keywords: kultura polityczna; kultura bezpieczeństwa; polityka bezpieczeństwa; cyberbezpieczeństwo; political culture; security culture; security policy; cybersecurity