Działalność naukowo-dydaktyczna Prof. UAM dr hab. Danieli Słowiej (w piątą rocznicę śmierci) - Bródka, Sylwia; Macias, Andrzej; Zajadacz, Alina (Wydawnictwo Poznańskiego Towarzystwa Przyjaciół Nauk, 2005)
Celem artykułu jest przypomnienie sylwetki, przedwcześnie zmarłej w 2000 г., prof. UA M dr hab. Danieli Sołowiej - wybitnego geografa, specjalisty z zakresu geografii fizycznej kompleksowej, przedstawienie Jej wkładu w rozwój teorii i metodologii ekologii krajobrazu oraz geografii turyzmu i rekreacji. Opracowanie stanowi próbę syntetycznego ujęcia zarówno działalności naukowo-badawczej, dydaktycznej, jak i społecznej prof. Sołowiej (w organizacjach, towarzystwach naukowych). Zawiera także wykaz ważniejszych publikacji i opracowań z bogatego dorobku, liczącego 108 prac, które powstały w ciągu 29 lat działalności zawodowej D. Sołowiej.