Dariusz Makiłła (red.), Konstytucyjna historia Polski XIX–XX w., Warszawa 2024 - Plewa, Emil (Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2025)
Przedmiotem recenzji jest zbiorowe, interdyscyplinarne opracowanie monograficzne pod redakcją prof. dr hab. Dariusza Makiłły, zatytułowane Konstytucyjna historia Polski XIX–XX w., wydane przez Polskie Wydawnictwo Naukowe (PWN) w Warszawie w 2024 r. Publikacja należy do serii podręczników z zakresu historii państwa, prawa i administracji, cieszących się dużym uznaniem środowiska akademickiego. Redaktorem naukowym serii podręczników jest prof. dr hab. Marian Kallas. Recenzowana książka składa się z tekstów napisanych przez siedmiu autorów. Monografia składa się z dwóch części ułożonych chronologicznie: Część pierwsza. Konstytucjonalizm w okresie po rozbiorach (1795–1918), która składa się z pięciu rozdziałów, oraz Część druga. Konstytucjonalizm w Polsce (1918–1997), która składa się z czterech rozdziałów. The subject of the review article is a collective interdisciplinary monographic study, edited by prof. Ph.D. Dariusz Makiłła, entitled Konstytucyjna historia Polski XIX–XX w. [Constitutional history of Poland in the 19 th and 20 th centuries] published by Polskie Wydawnictwo Naukowe (PWN) in Warsaw in 2024. The publication belongs to a series of textbooks on the history of the state, law, and administration, extremely appreciated by the academic community. The scientific editor of the textbook series is prof. Ph.D. Marian Kallas. The reviewed book comprises of texts written by a total of seven authors. The monograph consists of two chronologically arranged parts: Part One. Constitutionalism in the period after the partitions (1795–1918), which consists of five chapters, and Part Two. Constitutionalism in Poland (1918–1997), which consists of four chapters.
Dariusz Makiłła (Ed.), Konstytucyjna Historia Polski XIX–XX w., Warszawa 2024, pp. 533.
Keywords: konstytucjonalizm; historia Polski; historia ustroju państwowego; Księstwo Warszawskie; Królestwo Polskie (1815–1914); II Rzeczpospolita Polska; Galicja; Wolne Miasto Kraków; onstitutionalism; Polish history; history of state system; Duchy of Warsaw; Polish Kingdom (1815–1914); Second Polish Republic; Galicia; Free City of Cracow