Krytyka idei podmiotu racjonalnego z perspektywy koncepcji poznania integralnego - Ziółkowska-Juś, Anna (Bogucki Wydawnictwo Naukowe; Wydawnictwo Naukowe Wydziału Filozoficznego Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2025)
Koncepcja poznania integralnego została zainspirowana między innymi poglądami Johna Deweya, Richarda Shustermana i Marka Johnsona. Poznanie integralne stanowi alternatywę dla racjonalnego modelu poznania. Jest ono oparte na integralnym doświadczeniu i integralnym podmiocie. W odróżnieniu od racjonalnego i scjentystycznego wzorca wiedzy, wymaga ono uwzględnienia nie tylko rozumu, ale również uczuć, zmysłów, wyobraźni i intuicji. Czynniki estetyczne i subiektywne stają się jego nieodłącznym wymiarem. W artykule zostały przedstawione najważniejsze założenia koncepcji poznania integralnego, przeprowadzona z jej perspektywy krytyka podmiotu w racjonalnym modelu wiedzy oraz naszkicowana koncepcja podmiotu poznania integralnego. The concept of integral knowledge was inspired by the views of John Dewey, Richard Shusterman, Mark Johnson and others. Integral Knowledge is an alternative to the rational model of knowledge. It is based on integral experience and integral subject. In contrast to the rational and scientistic model of knowledge, it requires taking into account not only reason, but also feelings, senses, imagination and intuition. Aesthetic and subjective factors become its inherent dimension. The article presents the main assumptions of integral knowledge, the critique of the rational subject and the idea of the integral subject.
The Critique of the Idea of a Rational Subject from the Perspective of the Concept of Integral Knowledge
Keywords: poznanie integralne; podmiot integralny; doświadczenie integralne; podmiot racjonalny; integral knowledge; integral experience; integral subject; rational subject