Wyzwania terytorializacji polityki rozwoju województwa wielkopolskiego związane z adaptacją i łagodzeniem zmian klimatu - Kaczmarek, Patryk Grzegorz (My University, 2025)
Jednym z najważniejszych (lecz niejedynym) wyzwań rozwojowych jest zmiana klimatu i jej efekty oddziałowujące na społeczeństwo i gospodarkę. Jest to globalne wyzwanie charakteryzujące się dużym zróżnicowaniem przestrzennym w zakresie wpływu na społeczeństwo oraz gospodarkę. Celem głównym przeprowadzonego postępowania badawczego, które zostało opisane w pracy, jest identyfikacja oraz ocena działań samorządu w zakresie prowadzenia polityki rozwoju związanej z adaptacją i mitygacją zmian klimatu na terytoriach podatnych na zmiany klimatu. W pierwszym etapie przeprowadzone zostały studia literaturowe, które pozwoliły uporządkować aktualny stan wiedzy na temat wpływu zmian klimatycznych na zróżnicowanie przestrzenne rozwoju społeczno-gospodarczego oraz ukierunkowanie działań interwencyjnych polityki rozwoju, w tym polityki regionalne. Pozwoliło to na opracowanie modelu teoretyczno-koncepcyjnego wpływu zmian klimatu na rozwój społeczno-gospodarczy oraz politykę rozwoju. W drugim etapie postępowania udało się zaproponować autorski sposób wyboru jednostek przestrzennych, które można uznawać za podatne na zmiany klimatu ze względu na ich cechy społeczno-ekonomiczne. W trzecim etapie postępowania badawczego operacjonalizacja wypracowanego modelu pozwoliła przeprowadzić przegląd i ocenę lokalnych polityk klimatycznych w zakresie ich programowania oraz sposobu realizacji. Na podstawie wyników uzyskanych podczas przeprowadzonego postępowania badawczego udało się również wypracować zestaw rekomendacji dla programowania i realizacji terytorializacji polityki rozwoju związanej z adaptacją i łagodzeniem skutków zmian klimatu. One of the most important (but not the only) development challenges is climate change and its effects on society and the economy. This is a global challenge characterized by large spatial differentiation in terms of its impact on society and the economy. The main objective of the conducted research procedure, which was described in the paper, is to identify and assess the activities of local governments in the scope of conducting development policy related to adaptation and mitigation of climate change in territories susceptible to climate change. In the first stage, literature studies were conducted, which allowed to organize the current state of knowledge on the impact of climate change on the spatial differentiation of socio-economic development and to direct intervention activities of development policy, including regional policies. This allowed to develop a theoretical and conceptual model of the impact of climate change on socio-economic development and development policy. In the second stage of the procedure, it was possible to propose an original method of selecting spatial units that can be considered susceptible to climate change due to their socio-economic characteristics. In the third stage of the research procedure, the operationalization of the developed model allowed to conduct a review and assessment of local climate policies in terms of their programming and the method of implementation. Based on the results obtained during the research procedure, it was also possible to develop a set of recommendations for the programming and implementation of territorial development policy related to adaptation and mitigation of the effects of climate change.
Challenges of territorialization of the development policy of the Wielkopolska Voivodeship related to adaptation and mitigation of climate change
Wydział Geografii Społeczno-Ekonomicznej i Gospodarki Przestrzennej
Keywords: polityka rozwoju; terytorializacja polityki rozwoju; polityka regionalna; zmiany klimatu; adaptacja i łagodzenie zmian klimatu; development policy; territorialisation of development policy; regional policy; climate change; adaptation and mitigation