Vita perfecta. Wzorce świętości w żywotach trzynastowiecznych księżnych polskich - Michalski, Maciej (My University, 2001)
Praca skupia się na analizie żywotów świętych księżnych polskich wieku XIII: Jadwigi śląskiej, księżnej Kingi, księżnej Salomei, Anny śląskiej. Korzystając z wszechstronnej analizy żywotów, konstruowany jest model świętej kobiety, propagowany na dworach polskich w wieku XIII. Praca dzieli życie świętych kobiet na okresy, oddzielone momentami przełomowymi. Analizowane są praktyki ascetyczne i życie codzienne portretowanych postaci w kontekście rozważań na temat kulturowej funkcji ciała i jego roli w kobiecym postrzeganiu i doświadczaniu świętości.
Keywords: średniowiecze; hagiografia; święte kobiety; wzorce świętości; historia kobiet; gender studies; świętość