Milczenie w twórczości Joanny Pollakówny - Kwiatkowska, Agnieszka; Panek, Sylwia (Wydawnictwo Naukowe UAM, 2024)
Artykuł jest omówieniem milczenia jako tematu i chwytu artystycznego w twórczości Joanny Pollakówny. Jego celem jest próba rozpoznania indywidualnego - i w istocie awangardowego, opartego na sygetyzmie - idiolektu poetyckiego autorki tomu Małomówność.. W artykule pokazano wieloaspektowość zjawiska milczenia w utworach przeznaczonych dla czytelnika dorosłego oraz zbadano sposób operowania ciszą i milczeniem w twórczości dla dzieci. Autorki tekstu przedstawiły główne obszary tematyczne objęte przez Pollakównę gestem milczenia oraz wskazały funkcje tego zabiegu w twórczości poetki.
Keywords: Pollakówna; Marceli Szpak; Pytalik; milczenie w poezji dla dzieci