Zwycięska rewolucja i przegrana modernizacja. Próba parafrazy teorii rewolucji społecznych Thedy Skocpol w aparaturze pojęciowej nie-Marksowskiego materializmu historycznego - Brzechczyn, Krzysztof (Wydawnictwo Naukowe WNS UAM, 2013)
Celem artykułu jest parafraza w aparaturze pojęciowej nie-Marksowskiego materializmu historycznego teorii rewolucji opracowanej przez Thedę Skocpol. W poszczególnych rozdziałach artykułu parafrazowane są pojęcia modernizacji, władzy państwowej, społeczeństwa agrarnej biurokracji i mechanizmu zwycięskiej rewolucji społecznej. Dokonana parafraza pozwala wyróżnić dwa typy społeczeństw agrarnej biurokracji. W ekonomicznej odmianie tego typu społeczeństwa zwycięska rewolucja prowadzi do udanej modernizacji, zaś odmianie politycznej społeczeństwa agrarnej biurokracji – do nieudanej modernizacji.

The purpose of this paper is to paraphrase in notion apparatus of non-Marxian historical materialism the theory of revolution elaborated by Theda Skocpol. In successive chapters the notions of modernization, the nature of state power, society of agrarian bureaucracy and mechanism of victorious revolution are paraphrased. This paraphrase allows to distinguish two kinds of agrarian bureaucracies resulting in two different outcome of social revolution. In case of the agrarian bureaucracy of economical type the victorious revolution led to successful modernization but in case of agrarian bureaucracy of economical type, the victorious revolution led to unsuccessful modernization.
Keywords: modernizacja; rewolucja; nie-Marksowski materializm historyczny; Theda Skocpol; socjologia historyczno-porównawcza; rewolucja francuska; rewolucja bolszewicka; imperium; teoria rewolucji; agrarna biurokracja