Wnioskowy tryb dostępu do informacji publicznej – wybrane problemy i proponowane zmiany - Bury, Paweł (Wydawnictwo Naukowe UAM, 2017)
Artykuł koncentruje się zarówno na wybranych problemach praktycznych, jak i propozycjach zmian w trybie wnioskowym dostępu do informacji publicznej w Polsce. Dotychczasowa praktyka stosowania przepisów ustawy o dostępie do informacji publicznej ujawniła bowiem liczne wady i braki w obowiązującej regulacji prawnej.

The article focuses on both selected practical problems and proposals of changes in the application procedure for the access to public information in Poland. Current practice of applying the provisions of the Access to Public Information Act has revealed numerous disadvantages and shortages in the existing legal regulations.
Application procedure for the access to public information – selected issues and proposed changes
Keywords: dostęp do informacji publicznej; access to public information; wnioskowy tryb dostępu do informacji publicznej; application procedure of access to public information; postulaty de lege ferenda; de lege ferenda postulates