„Będzie pan zadowolony” – czy i jakie oczekiwania czytelnicze są realizowane w bibliotece uczelnianej - Poślada, Urszula (My University, 2018)
W artykule omówiono zadania realizowane przez biblioteki uczelniane na przykładzie Biblioteki Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, zadania zarówno wspomagające działalność naukową i dydaktyczną uniwersytetu, jak również wpływające na szeroko pojętą działalność edukacyjną, zgodną ze statutowymi celami biblioteki uczelnianej, która pełni funkcję instytucji naukowej, czyli służy potrzebom nauki i kształcenia, a także prowadzi działalność edukacyjną i popularyzatorską w środowisku uczelnianym. Tekst jest próbą odpowiedzi na pytanie, czy i w jakim stopniu potencjał biblioteki jest wykorzystywany w rozwoju naukowym rodzimej uczelni oraz w jakim stopniu podjęte już przez bibliotekę działania bibliograficzne, dokumentacyjne, naukowo-badawcze są wykorzystywane przez pracowników naukowych uczelni.

The article discusses the tasks carried out by the university libraries on the example of the University of Maria Curie-Sklodowska Library, tasks supporting both the academic and didactic activities of the university, as well as influencing the broadly understood educational activity. The text is an attempt to answer the question whether and to what extent the potential of the library is used in the academic development of the university and to what extent the bibliographic, documentation, and research activities undertaken by the library are used by academic staff.
„You will be satisfied” – whether and what reading expectations are implemented in the university library
Keywords: dydaktyka biblioteczna; didactic; działalność naukowa; scientific activity; działalność bibliograficzna; bibliographic activity; bibliometria; bibliometry; parametryzacja; parameterization; Biblioteka Główna UMCS; Main Library of UMCS