Antropomorficzne figurki pradziejowe jako źródło poznania złożoności kultury ludzkiej - Bugaj, Ewa (My University, 2008)
Jednym ze świadectw przeszłości przykuwających powszechną uwagę są różnorodne przedstawienia antropomorficzne znajdowane najczęściej w formie licznych figurek wyobrażających postaci ludzkie lub tylko ich fragmenty. Rozumienie owych artefaktów oraz ich interpretacja są wśród badaczy bardzo rozmaite, natomiast znaleziska owe, bez względu na to z jakich terenów oraz okresów pradziejów lub starożytności pochodzą, wzbudzają zawsze niezmierne zainteresowanie i emocje. Autorka uważa, że owo nastawienie bierze się między innymi z tego, że figurki antropomorficzne po prostu w pewien bezpośredni sposób „przemawiają” do odbiorcy, będąc materialnym medium ucieleśniającym albo jakieś konkretne osoby ludzkie z przeszłości albo też bóstwa lub inne zjawiska, które obleczono w ludzką postać. W artykule podjęta została próba omówienia szerokiego spektrum podejść badawczych do plastyki figuralnej na gruncie archeologii, od analizy ikonograficznej poczynając, przez rozważania nad ich funkcją oraz analizą społeczną, a na studiach symbolicznych kończąc.
Rozdział z książki. W: Sztuka pradziejowa i wczesnośredniowieczna jako źródło historyczne, eds. B. Gediga, W. Piotrowski, Biskupin-Wrocław: Muzeum Archeologiczne w Biskupinie, Komisja Archeologiczna Wrocławskiego Oddziału PAN, IAiE PAN.
Keywords: figural art in prehistory; archaeological method and theory