Współpraca na rzecz wspomagania rozwoju dziecka w wieku przedszkolnym - Schmidt, Anna (My University, 2019)
Niniejsza dysertacja składa się z trzech części: analizy teoretycznej badanych zagadnień, analizy metodologicznej oraz przedstawienia uzyskanych wyników badań wraz z wnioskami i refleksjami własnymi. Część pierwsza zawiera VIII rozdziałów, w których dokonano analizy pojęć: współpracy, współdziałania, partnerstwa, rozwoju i wspomagania, wybranych modeli i koncepcji dotyczących współpracy oraz uwarunkowań mających wpływ na harmonijny jej przebieg. Następnie scharakteryzowano rozwój dziecka w wieku przedszkolnym, uwzględniając jego potrzeby, a także konteksty determinujące proces jego wzrostu. Autorka odwołała się również do modelu wpływu środowiska na rozwijającą się jednostkę według Frances D. Horowitz oraz przytoczyła społeczno-ekologiczną teorię rozwoju człowieka według Urie Bronfenbrennera, aby ugruntować wszystkie wskazane myśli i treści. Kolejnym elementem pracy jest charakterystyka trzech wybranych środowisk: rodzinnego, przedszkolnego i lokalnego oraz przedstawienie znaczenia współpracy środowisk w procesie rozwoju człowieka od najmłodszych lat. Cześć ta zakończona jest analizami poświęconymi „animacji współpracy środowiskowej”. Część druga poświęcona została metodologicznym podstawom badań. Zawiera ona treści dotyczące: przedmiotu badań, problemów i celów badawczych, zmiennych i wskaźników, metod, technik i narzędzi badawczych, a także uzasadnienia wyboru rodzaju badań oraz charakterystyki próby badawczej i przebiegu badań. W części trzeciej dokonano analizy otrzymanych wyników badań, a także przedstawiono propozycje kontynuacji i realizacji kolejnych edycji Projektu „Przedszkolaki na Uniwersytecie”, a także w oparciu o uzyskane wyniki badań podjęto próbę stworzenia własnego modelu współpracy środowiska przedszkolnego ze środowiskiem lokalnym i rodzinnym.

The PhD thesis consists of three parts: theoretical analysis of researched issues, methodological analysis and presentation of obtained research results together with conclusions and own reflections. The first part contains VIII chapters, in which the concepts of cooperation, partnership, development, support, selected models and concepts for cooperation and conditions affecting its harmonious course were analyzed. Then the child's development was characterized at preschool age, taking into account his needs, as well as the contexts determining his growth. The author also referred to the model of the impact of the environment on the developing individual according to Frances D. Horowitz and cited the socio-ecological theory of human development according to Urie Bronfenbrenner to consolidate all indicated thoughts and content. Another element of the work is the description of three selected environments: family, pre-school and local and the presentation of the importance of cooperation between environments in the process of human development from an early age. This part ends with analyzes devoted to "animation of environmental cooperation". The second part is devoted to the methodological foundations of research. It contains: the subject of research, problems and research goals, variables and indicators, methods, techniques and research tools, as well as justification for the choice of the type of research and the characteristics of the research sample and the conduct of the research. The third part analyzes the received research results, presents proposals for the continuation and implementation of subsequent editions of the "Preschoolers at the University" project and also, based on the results obtained, an attempt was made to create own model of cooperation between preschool and local environment.
Collaboration for the suport development of the child in the preschool age
Wydział Studiów Edukacyjnych
Keywords: współpraca; środowisko; wspomaganie rozwoju; dziecko w wieku przedszkolnym; modele współpracy; cooperation; environment; development support; preschool child; cooperation models