Działania Wielkiej Brytanii na rzecz wzmocnienia bezpieczeństwa północno-wschodniej flanki NATO w obliczu aktywności wojskowej Rosji na Ukrainie - Jureńczyk, Łukasz (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa, UAM, 2020)
Przedmiotem artykułu są działania Wielkiej Brytanii ukierunkowane na zwiększenie bezpieczeństwa państw północno-wschodniej flanki NATO w kontekście kryzysu na Ukrainie. W pierwszej części tekstu omówione zostało zaangażowanie Wielkiej Brytanii w zapewnienie bezpieczeństwa Polski i państw bałtyckich w XX wieku, w tym przede wszystkim zachowanie przez nie niepodległości. Druga część poświęcona została reakcji Londynu na działania zbrojne Rosji na Ukrainie w obszarze politycznym i gospodarczym. W trzeciej części omówiono wojskowe aspekty wsparcia przez Wielką Brytanię bezpieczeństwa Polski i państw Bałtyckich w okresie kryzysu na Ukrainie. Zakres politycznej reakcji Londynu na kryzys na Ukrainie był ograniczony. Nie mniej jednak Wielka Brytania zdecydowanie włączyła się w działania wojskowe na rzecz wzmocnienia bezpieczeństwa państw północno-wschodniej flanki NATO.

The subject of the article is the activities of the United Kingdom aimed at increasing the security of NATO’s north-eastern flank countries in the context of the crisis in Ukraine. The first part of the text discusses the involvement of the United Kingdom in ensuring the security of Poland and the Baltic states in the 20th century, including, above all, retaining their independence. The second part is devoted to London’s reaction to Russia’s armed operations in Ukraine in the political and economic spheres. The third part discusses the military aspects of the United Kingdom’s support for the security of Poland and the Baltic states during the crisis in Ukraine. The extent of London’s political response to the crisis in Ukraine has been limited. Nevertheless, the United Kingdom has definitely joined the military activities to strengthen the security of NATO’s north-eastern flank countries.
The activities of the United Kingdom to strengthen the security of NATO’s north-east flank in the face of Russia’s military activity in Ukraine
Keywords: Wielka Brytania; kryzys na Ukrainie; północno-wschodnia flanka NATO; stosunki brytyjsko-rosyjskie; Great Britain; the crisis in Ukraine; the north-eastern flank of NATO; British-Russian relations