Wymiana versus wpływ: przypadek idealizacji - Balzer, Wolfgang (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Społecznych, 2013)
Związki pomiędzy ekonomiczną teorią równowagi a socjologiczną teorią instytucji badane są w ograniczonej formie, tzn. porównuje się główne składowe tych teorii zamiast pełnych formalnych modeli. W artykule pokazane jest, iż równowaga może być ujmowana jako graniczny przypadek teorii instytucji o symetrycznej relacji władzy. Ekonomiczna równowaga może więc zostać potraktowana jako idealizacja teorii instytucji. Prowizoryczna topologia ukazująca istotę granicy definiowana jest „wewnętrznie”, tj. poprzez odniesienie się jedynie do elementów występujących w modelu. Opisany jest także pokrótce metanaukowy status idealizacji.
Keywords: władza; wpływ; wymiana; idealizacja; power; influence; exchange; idealization