Rola motywacji w rozwoju zawodowym bibliotekarzy - Szelejewska, Edyta (EBIB portal internetowy, 2010)
Celem niniejszego artykułu jest opisanie relacji między rozwojem zawodowym bibliotekarza a motywacją. Relacja ta kształtowana jest przez czynniki organizacyjne, indywidualne i pedagogiczne. Omówienie zatem rozwoju zawodowego, motywacji, potrzeb i oczekiwań w kontekście doświadczeń pracowników bibliotek i ich ostateczne odniesienie do czynników organizacyjnych, indywidualnych i pedagogicznych, stanowi podłożę zawartych tutaj rozważań.
Keywords: bibliotekarz; motywacja; potrzeby; oczekiwania; rozwój zawodowy