Mojość – solidaryzacja – dramatyzacja - Kołoczek, Łukasz (Bogucki Wydawnictwo Naukowe; Wydawnictwo Naukowe Wydziału Filozoficznego Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2025)
Artykuł ilustruje na przykładzie filozofii Tischnera wagę kategorii tego, co moje w filozofii podmiotowości XX wieku. Punktem wyjścia będzie krótkie przypomnienie, czym według Tischnera jest solidaryzacja. Ważnym założeniem szkicu są moje interpretacje filozofii dramatu, które przeprowadziłem w książce Gra w ducha. Błądzenie w żywiole filozofii dramatu, a które pokazują, że koniecznym uzupełnieniem filozofii Tischnera jest pomyślenie o podmiocie filozofii dramatu oraz o jego egzystencji jako dramatyzacji. W zasadniczej części eseju będę się starał pokazać, że dramatyzację można przedstawić w kategoriach solidaryzacji. The article illustrates, using the example of Tischner’s philosophy, the significance of the category of what is “mine” within the philosophy of subjectivity in the 20th century. The starting point will be a brief reminder of what, according to Tischner, “solidarization” (solidaryzacja) means. An important premise of my sketch is my interpretation of the philosophy of drama, which I developed in the book Gra w ducha. Błądzenie w żywiole filozofii dramatu, showing that a necessary complement to Tischner’s philosophy is a reflection on the subject of the philosophy of drama and its existence as dramatization. In the main part of the essay, I will aim to demonstrate that dramatization can be presented in terms of solidarization.
Mineness – solidarization – dramatization
Keywords: mojość; solidaryzacja; dramatyzacja; filozofia dramatu; Józef Tischner; mineness; solidarization; dramatization; Philosophy of Drama; Jozef Tischner