Niemcy wobec greckiego kryzysu finansowego (2009–2015) - Koszel, Bogdan (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM, 2015)
Autor w artykule dokonał analizy stanowiska Niemiec wobec greckiego kryzysu finansów publicznych po 2009 r. Wskazał, że finansowa pomoc dla Grecji nigdy w Niemczech nie była pod znakiem zapytania. Rządowi Merkel jednak chodziło o wdrożenie twardego programu oszczędności i dyscypliny budżetowej, od których uzależniała pomoc międzynarodowych instytucji finansowych. W swojej polityce wobec Grecji kanclerz musiała kierować się reakcjami społeczeństwa niemieckiego, które niechętnie godziło się na ustępstwa i dalsze wydatki z niemieckiego budżetu dla niesolidnego partnera.

The author of the paper analyses the German position on the Greek crisis in public finances after 2009. He points out that providing financial aid to Greece was never questioned, even in Germany. What the government of Angela Merkel had in mind, however, was for Greece to implement strict austerity and budgetary discipline, on which the assistance from international financial institutions would rely. In its policy towards Greece, the German Chancellor had to take into account the reactions of German society, which was reluctant to make concessions and further outlays from the German budget for the defaulting partner.
Germany on the Greek financial crisis (2009–2015)
Keywords: Niemcy; Grecja; kryzys finansowy; Germany; Greece; financial crisis