Więźniowie z niepełnosprawnością ruchową w zakładach karnych - Nymś-Górna, Agnieszka (My University, 2021)
Problematyka pracy penitencjarnej z osadzonymi z niepełnosprawnościami nie jest częstym tematem podejmowanym przez badaczy. Przedmiotem niniejszego projektu badawczego jest diagnoza przygotowania jednostek penitencjarnych do przyjmowania skazanych z niepełnosprawnością ruchową oraz sposób pracy penitencjarnej z tą specyficzną grupą więźniów. W analizach skupiono się wyłącznie na niepełnosprawności ruchowej, ze względu na specyfikę każdej niepełnosprawności. Praca składa się z czterech części: teoretycznej, metodologicznej oraz analizy wyników przeprowadzonych badań, a całość kończy podsumowanie i zakończenie. W zakresie technik i metod badawczych wykorzystano: metodę obserwacji, analizy dokumentów i sondażu diagnostycznego (wywiad i ankieta). Zbadano mężczyzn z niepełnosprawnością, skazanych bez ograniczeń sprawności oraz personel więziennej służby zdrowia (wychowawców, lekarzy i pielęgniarki), dzięki czemu uzyskano informacje z wielu perspektyw. Z badań wynika, że skazanych z niepełnosprawnością można podzielić na trzy grupy: (1) zainteresowanych leczeniem, rehabilitacją i resocjalizacją, (2) zainteresowanych leczeniem i rehabilitacja, (3) zainteresowanych resocjalizacją. Należy również podkreślić rolę opiekunów więźniów z niepełnosprawnością.

The issue of the penitentiary work with disabled prisoners is not a topic often discussed by researchers. The subject of the research project is the diagnosis of preparation of penitentiary units for admission of convicts with physical disabilities and the way of penitentiary work with those prisoners. I focused only on motor disability, because each disability is associated with a different specificity. The thesis consists of four parts: theoretical, methodological and one presenting the results of my own research. The whole thing ends with a summary and a conclusion. As for research techniques and methods, I used: observation method, document analysis and survey method (interview and questionnaire). The study group were convicted men with physical disabilities, and healthy convicts. Prison staff (educators, doctors and nurses) were also examined. Thanks to that I obtained information from many perspectives. The research shows that convicts with disabilities can be divided into three groups: (1) interested in treatment, rehabilitation and social rehabilitation, (2) interested in treatment and rehabilitation, (3) interested in social rehabilitation. The role of attendant of prisoners with disabilities should also be emphasized.
Prisoners with physical disabilities in prisons
Wydział Studiów Edukacyjnych
Keywords: praca penitencjarna; penitentiary work; resocjalizacja; social rehabilitation; niepełnosprawność; disability; ochrona zdrowia; healthcare