Strategiczna funkcja polityki regionalnej i umiędzynarodowienia w krajach nordyckich (CPP RPS 56/2013) - Musiał, Kazimierz (Center for Public Policy Research Papers Series, 2013)
Celem niniejszego rozdziału jest przedstawienie regionalizacji i globalizacji jako punktów węzłowych dyskursu zmiany w polityce państw nordyckich. Przekładały się one na skuteczne tworzenie strategii rozwojowych i efektywne dostosowanie społeczeństw nordyckich do nowych wyzwań politycznych i ekonomicznych. Paradygmaty regionalizacji i globalizacji zostają omówione z w kontekście nordyckiej polityki publicznej, ze szczególnym uwzględnieniem szkolnictwa wyższego. W ostatniej części rozdziału podjęta zostaje próba zastanowienia się nad celowością i skutecznością budowania strategii w polityce publicznej w odniesieniu do dominujących w danym czasie megatrendów i paradygmatów.