Makryna Mieczysławska w utworach i dokumentach polskiego romantyzmu - Krystek, Jędrzej (My University, 2022)
Praca stanowi gruntowną analizę romantycznego mitu osoby fałszywej zakonnicy, Makryny Mieczysławskiej. Jej historia wiąże się z szeregiem bliższych i dalszych kontekstów: stosunkami polsko-rosyjskimi, historią Kościoła grecko-katolickiego na ziemiach polskich, autonarracją polskich środowisk emigracyjnych i krajowych, etc. Autor dotarł do nieznanych dotychczas dokumentów i rękopisów oraz na nowo analizuje utwory polskich poetów romantycznych (Juliusza Słowackiego i Cypriana Norwida) pod kątem obecności w nich postaci Makryny Mieczysławskiej. Ważną częścią dysertacji jest ponadto prezentacja korespondencji Zygmunta i Elizy Krasińskich oraz fragmentu biografii Adama Mickiewicza (dotyczącego jego pobytu w Rzymie w 1848 roku). Praca zawiera przedstawienie romantycznego mitu fałszywej zakonnicy z uwzględnieniem problematyki literaturoznawczej, historycznej i kulturowej.

The dissertation presents a detailed study into the romantic myth of the false nun, Makryna Mieczyslawska. Her story involves a number of nearer and further contexts: Polish-Russian relations, the history of the Greek-Catholic Church in Polish lands, the self-narration of Polish exile and domestic circles, etc. The author has reached previously unknown documents and manuscripts, and is re-analyzing the works of Polish Romantic poets (Juliusz Słowacki and Cyprian Norwid) in relation to the presence of the figure of Makryna Mieczysławska in those works. In addition, an important part of the dissertation is the analysis of the correspondence of Zygmunt and Eliza Krasinski (with various addressees) and a fragment of Adam Mickiewicz's biography (concerning his stay in Rome in 1848). The dissertation includes a presentation of the romantic myth of the false nun, taking into consideration literary, historical and cultural issues.
Makryna Mieczyslawska in pieces and documents of Polish Romanticism
Wydział Filologii Polskiej i Klasycznej
Keywords: Makryna Mieczysławska; polski romantyzm; dokumenty; Rosja; Kościół grecko-katolicki; Makryna Mieczyslawska; Polish Romanticism; documents; Russia; Greek Catholic Church