Związki partnerskie w biografiach młodzieży studiującej - Ściupider-Młodkowska, Mirosława (My University, 2014)
Dysertacja doktorska stanowi rekonstrukcję kulturowych przemian w obrębie intymności, miłości, emocjonalności oraz zdywersyfikowanych (znacznie rozszerzonych i zindywidualizowanych) form bycia razem. Główny obiekt narracji teoretycznej i wniosków metodologicznych w pracy stanowiły narracje o związkach partnerskich w skryptach młodzieży studiującej w wybranych uczelniach Polski i Czech. Związkiem partnerskim zdefiniowano trwałą relację intymną dwojga osób, które wywierają kreatywny wpływ na postać doświadczanych biografii społecznych i podmiotowych. W części teoretycznej pracy wykorzystano dotychczasowe ustalenia terminologiczne J-C. Kauffmana, N. Luhmannna, E. i U. Becków, A. Giddensa oraz L. Jamienson. W projekcie badawczym mających charakter jakościowo-ilościowy starano się odpowiedzieć na pytanie: Jakie kulturowe wzory związków partnerskich preferuje i praktykuje młodzież studiująca w Polsce i w Czechach i co je różnicuje? Tak postawiony przedmiot badań wymagał skonstruowania kilku narzędzi badawczych: rozbudowanej autorską ankiety polskiej i czeskiej dla czterystu respondentów, wywiad rozumiejący ( J-C. Kauffmana) dla dwudziestu par oraz wirtualne forum dyskusyjne na temat: Intymność pomiędzy byciem razem a osobno. Uzyskany dynamiczny obraz związków partnerskich w biografiach młodzieży studiującej pozwolił na wyłonienie czterech kategorii skryptów biografii związkowej wśród studentów polskich i czeskich. Najwięcej polskich studentów (w tym przewaga kobiet) reprezentowało wzór skryptu biograficznego partnerstwa inicjowanego-tradycyjnego, z kolei studenci czescy reprezentowali w większości skrypty partnerstwa petryfikowanego oraz ponowoczesnego.

The doctoral dissertation is a reconstruction of the cultural changes in the concepts of intimacy, love, emotionality and diversified (largerly extended and individualized) forms of relationship. The main point of the theoretical narration and methodological results in the dissertation was narrations about partnerships in the scryptes of the surveyed students from selected Polish and Czech universities. The term „partnership” has been defined as a permanent intimate relationship form between two people who have a creative influence on the form of their social and subjective biographies. In the theoretical part of the dissertation one has used the present terminology by J-C. Kauffman, N. Luhmann, E. i U. Beck, A. Giddensa and L. Jamienson. The quantitative-qualitative research project was intended to answer the following question: What kind of cultural patterns of partnership are preferred and applied by the surveyed students in Poland and in the Czech Republic and what are the differences between them? The formulation of such a research subject resulted in the necessity to construct a few research tools: an extented survey for 400 Polish and Czech respondents, understanding interview (J-C. Kaufmann) for 20 couples and Internet discussion forum on „Intimacy between partnership and singlehood” The dynamic picture of partnerships in the biographies of the students enabled to distingiush 4 categories of relationship biographies between the surveyed Polish and Czech students. Most Polish students (including the vast majority of women) represented the pattern of biografical scrypt of initialized-traditional partnership. In turn, most Czech students represented the pattern of biografical scrypt of petrified-postmodern partnership.
Partnerships in student’s biography
Wydział Studiów Edukacyjnych: Zakład Badań Środowisk Wychowawczych
Keywords: związki partnerskie; partnerships; nowy model intymności i seksualności; new Model of Intimacy and sexsuality; przemiany w wartościach życia rodziny; changes in the family values; wirtualne relacje; virtual relationships