"Król Jan", czyli Rzecz o utracie królestwa - Kurek, Krzysztof (słowo/obraz/terytoria, Gdańsk, 2004)
Tekst zawiera interpretację dramatu Williama Shakespeare'a "Życie i śmierć króla Jana" ("King John"). Autor przedstawił nie tylko filologiczne, lecz także historyczne i kulturowe konteksty omawianego utworu. Analiza ukazuje jedną z Szekspirowskich kronik jako utwór rekonstruujący proces utraty władzy i rozpadu państwa.
Keywords: William Shakespeare; życie i śmierć króla Jana; King John; Shakespeare - interpretacje; Shakespeare in Poland