O warunkach uprawiania historii idei komunikacji - Kulczycki, Emanuel (Wydawnictwo Naukowe UAM, 2015)
Celem niniejszego opracowania jest więc wskazanie warunków, które należy spełnić, aby uprawiać historię komunikacji nie przez pryzmat medium, mediów czy mediatyzacji, lecz poprzez sposoby mówienia, pisania i wyobrażania sobie tego, co dzieje się, kiedy się komunikujemy. Innymi słowy, chcę pokazać, że redukowanie historii komunikacji do historii mediów nie stanowi jedynej możliwości radzenia sobie z przeszłymi zjawiskami komunikacyjnymi.
Keywords: historia idei komunikacji; komunikacja