Języki IV RP - Figiel, Agnieszka (Wydawnictwo Naukowe WNS UAM, 2009)
Jednym ze sposobów opisu zróżnicowania społecznego jest koncepcja podziałów społeczno-politycznych. Zakłada ona, że konflikty i spory występujące w całym społeczeństwie polaryzują także scenę polityczna danego kraju(...). W ten sposób linie rozłamów społeczno-politycznych na poziomie ogólnospołecznym przekładają się na wymiary współzawodnictwa partyjnego w sferze polityki. Oczywiście nie wszystkie konflikty znajdują swoje odzwierciedlenie w podziałach sceny politycznej, wobec czego istotne staje się pytanie o mechanizmy rządzące tym zjawiskiem (...) Opisywany przeze mnie w pracy proces konstrukcji i rekonstrukcji osi podziałów społeczno-politycznych dokonuje się przede wszystkim na poziomie dyskursu publicznego, a zwłaszcza w tej jego części, która nazywana jest dyskursem polityki.Ów proces komunikacyjny przebiega między partiami a ich elektoratami, przy czym rolę ważnego pośrednika pełnią tu media oraz ośrodki badania opinii publicznej.