Specyfika zmilitaryzowanego aktora niepaństwowego we współczesnych stosunkach międzynarodowych. Przypadek Hezbollahu - Ożarowski, Rafał (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2012)
W artykule podjęto się próby zdefiniowania i sklasyfikowania „zmilitaryzowanego aktora niepaństwowego” wskazując przy tym, że termin ten obejmuje szeroka grupę podmiotów niepaństwowych takich jak: partie polityczne ze swoim skrzydłem zbrojnym, międzynarodowe grupy przestępcze, organizacje terrorystyczne, prywatne firmy wojskowe czy ruchy narodowo- wyzwoleńcze. Dyskusyjna pozostaje obecność w tej grupie kontyngentów wojskowych rządowych organizacji międzynarodowych. Posługując się przykładem libańskiego Hezbollahu, który od początku swojego istnienia dysponuje własnymi siłami zbrojnymi i wykazuje dużą aktywność w stosunkach międzynarodowych, dokonano próby charakterystyki zmilitaryzowanego aktora niepaństwowego. Okazało się, że tego typu aktorzy jak Hezbollah dobrze adaptują się do nowych zjawisk i procesów międzynarodowych ; stanowią spore wyzwanie dla państw, które dysponują zaawansowanymi siłami zbrojnymi oraz jednocześnie są wykorzystywani przez inne państwa do realizacji swoich celów. Zatem rola takiego uczestnika we współczesnych stosunkach międzynarodowych ma charakter złożony.

In this paper Author has defined and classified a „militarized non-state actor” pointing that this term comprises many different non-state actors like for example: political parties with their military wings, international criminal groups, terrorist organizations, private military companies or independence movements. It is also a disputable issue if armed forces deployed within gov - ernmental organizations (like the UN or NATO) are treated as militarized non-state actors or not. Lebanese Hizballah has been used here as an example to describe the specificity of a milita - rized non-state actor. Hizballah has its own armed forces and has been active in international re - lations. As a result of the analysis, such actors like Hizballah are well adoptable to new phenomena and processes which occurred in international relations, they are challenging states in their activities, moreover: they are used in many cases by states to achieve their goals. It shows the ambiguity in functioning of such a non-state actor.
Specificity of A Militarized Non-State Actor in Contemporary International Relations. The Case of Hizballah