Nisza troficzna, preferencje siedliskowe i użytkowanie przestrzeni przez jenota (Nyctereutes procyonoides) w zachodniej Polsce - Osten-Sacken, Natalia (My University, 2014)
Badania prowadzono w latach 2007-2012 w Parku Narodowym ”Ujście Warty “ i Nadleśnictwie Bogdaniec. W celu poznania diety jenota zbierano martwe osobniki (zabite w wyniku kolizji w pojazdami, odstrzelone, znalezione martwe w terenie) i wybierano zawartość latryn. Wydobyte z przewodów pokarmowych i odchodów resztki pokarmowe dzielono na frakcje) i oznaczano. W celu ustalenia użytkowania przestrzeni preferencji siedliskowych odławiano jenoty w pułapki żywołowne. Wyniki telemetrii wykazały, że areały samców i samic różnią się między sobą (samców są większe) a wielkości areałów poszczególnych zwierząt różnią się pomiędzy sezonami. Sąsiadujące osobniki nie wykazywały w stosunku do siebie agresji, a ich areały pokrywały się w dużym stopniu Wykazano, że gatunek ten użytkował bardzo wiele rodzajów siedlisk, zależnie od sezonu i dostępności pokarmu. Jako gatunek synantropijny odwiedzał często siedziby ludzkie i siedliska zmienione przez człowieka. W czasie sekcji zbierano pasożyty z przewodów pokarmowych oraz wycinano organy i tkanki w celu poddania ich dalszym badaniom w kierunku występowania pasożytów. Wśród pasożytów znalezionych w przewodach pokarmowych i tkankach oznaczono Trichinella spiralis i Toxocara canis. Jaja T. canis, Demodex sp, Trichocephalus vulpis i Ancylostomatidae oraz obecność Cryptosporidium sp., Entamoeba sp. i Isospora sp. oznaczono w próbach z odchodów.

The study was conducted in 2007-2012 in the Ujście Warty” National Park and Forest District Bogdaniec . In order to know the diet of raccoon dogs animals were collected dead (killed in a collision in vehicles, shot, found dead in the field) and the chosen latrines content also. Extracted from intestines and faeces food residues were divided into fractions and assayed. In order to determine the use of the habitat preferences raccoon dogs were cached in live traps. Telemetry results showed that the areas of males and females differ (males were larger ) and the size of the areas of the individual animals differ between seasons. Adjacent the specimens showed no aggression towards each other , and their areas overlaped in big percent. This species was using very many kinds of habitats, depending on the season and the availability of food. As a synanthropic species often visited fields and habitats changed by man. During the sections were collected digestive parasites and dissected organs in order to undergo further testing for evidence of parasites. Among the parasites found in the digestive tracts and tissues were determined Trichinella spiralis and Toxocara canis. T. canis eggs , Demodex sp, Trichocephalus vulpis and Ancylostomatidae and the presence of Cryptosporidium sp., Entamoeba and Isospora sp. was determined in samples of faeces.
Trophic niche, habitat preferences and space use pattern of the raccoon dog (Nyctereutes procyonoides) in western Poland
Wydział Biologii: Zakład Zoologii Systematycznej
Keywords: jenot; raccoon dog; dieta; nisza troficzna; trophic niche; preferencje siedliskowe; habitat preferences; użytkowanie przestrzeni; space use pattern