Zachodni system mody w obliczu decentralizacji i deprofesjonalizacji - Nawrocka, Martyna (My University, 2018)
Praca przedstawia zachodni system mody od jego powstania po dzień dzisiejszy, na tle zachodzących w Europie przemian kulturowych i gospodarczych. Moda zachodnia przedstawiona została jako jeden z możliwych systemów mody, który w wyniku globalizacji kreolizuje się. Jest to ujęcie odmienne od nadal dominującej w literaturze wizji unikalności mody jako zjawiska zachodniego i westernizacji mody pozaeuropejskiej. Praca opisuje, w jaki sposób w modzie odbicie znalazły cechy społeczeństwa późnej nowoczesności, takie jak globalizacja, decentralizacja i deterytorializacja, omówiona w ujęciu Arjuna Appaduraia. Na przykładach opisany został proces przenikania pozaeuropejskich trendów i zdobnictwa do mody zachodniej. Praca zawiera także analizę udziału konsumentów w systemie mody, poprzez blogi, media społecznościowe i prosumpcję. W pracy omówione zostały współczesne metody działania projektantów i konsumentów oraz ich wzajemne interakcje. Projektant coraz częściej tworzy na indywidualne zamówienie, a konsument coraz chętniej angażuje się w proces projektowy. Dochodzi do deprofesjonalizacji mody: z jednej strony dzisiejszy konsument coraz częściej jest prosumentem, z drugiej – projektant często jest bricoleurem, tworzącym hobbystycznie, bez wykształcenia kierunkowego, z przypadkowych materiałów. Wszystkie te aspekty gruntownie przeobraziły i zachodni system mody.

This dissertation presents the western fashion system in the context of cultural and economic changes taking place in modern Europe. Contrary to the dominant approach in the western literature that considers western fashion as an unique phenomenon, here it is being presented as one of the multiple fashion systems. The theory of the westernization of non-European fashion has been challenged as well. In its place the author introduced the idea of creolisation of Western fashion as a direct result of the process of globalization. Next chapters contain the analysis of the codependency of the fashion and the features of the society of late modernity, such as globalization, decentralization and deterritorialisation (discussed in the Arjun Appadurai approach). The particular aspects of the fashion system crisis and trends sources has been described as an alternatives to the institutionalized fashion. The special attention has been given to the styles of Japan, South Corea and India which have strongly influenced the street fashion all around the world. The deprofessionalisation of fashion can be observed, with the two simultaneous trends. On one hand, the contemporary consumer is rather becoming a prosumer, i.e. produces clothes and accessories for own use. On the other, the designer is often a bricoleur, creating occasionally, as a hobby, without a professional background. All these aspects: globalization and the deterritorialisation of trends, deprofessionalisation and dispersion of production, prosumption and bricolage, have profoundly changed the western fashion system.
Western fashion system in the face of decentralisation and deprofessionalisation
Wydział Historyczny
Keywords: moda; globalizacja; deterytorializacja; kreolizacja; fashion; globalisation; deterritorisation; creolisation