Wpływ kapitału kulturowego na polski rynek antykwaryczny - Żaglewska, Dorota (My University, 2016)
Tytuł pracy to „Wpływ kapitału kulturowego na polski rynek antykwaryczny” i taka też jest jej główna teza badawcza: założenie związku pomiędzy kapitałem kulturowym na rynku antykwarycznym w Polscea a stanem też rynku i kierunkami jego rozwoju. Praca miała na także celu diagnozę rynku z perspektywy różnorakich przejawów kapitału kulturowego oraz w relacji z innymi formami kapitałów aktywnych uczestników rynku. Wszystko to w oparciu o aparat teoretyczny Pierra Bourdieu oraz badaczy komentujących jego dorobek, czasem krytycznie. Praca składa się ze wstępu, czterech rozdziałów i zakończenia. Pierwszy rozdział jest teoretyczno-medologiczny, natomiast pozostałe odnoszą się do różnych aspektów kapitału kulturowego. Rozdział drugi opisuje więc kontekst historyczny i otoczenie społeczne rynku, rozdział trzeci: kompetencje, praktyki i dyskursy językowe, czwarty zaś: różnorako pojmowaną wiedzę na rynku antykwarycznym, rozpatrywaną zarówno na podstawie analizy sytuacji ekspertów i ekspertyz, roli internetu, czy problemu falsyfikatów i fikcyjnych licytacji.

The aim of PhD thesis is to show various manifestations of the cultural capital on the Polish art and antique market since 1989 to consider its present condition and to provide the future of antique trade in Poland. The first chapter is devoted to the theory and methodology of the dissertation. The second chapter is concentrated on Polish art and antique history and its structure. In the third chapter I present one of the most essential aspect of the cultural capital: communication dispositions and practices. The forth, last chapter is focused on knowledge – other significant aspect of the cultural capital. This chapter is also devoted to the experts role as well as the problem of art forgery recognition, which is now one of the biggest issue for the market’s participants: art dealers and their clients.
The influence of the Cultural Capital on Polish Art and Antique Market
Wydział Nauk Społecznych: Instytut Kulturoznawstwa
Keywords: kapitał kulturowy; cultural capital; rynek sztuki; art market; rynek antykwaryczny; art and antique market; Pierre Bourdieu