Indukowana prądem dynamika spinowa w zaworach spinowych - Baláž, Pavel (My University, 2011)
W dysertacji rozpatrzono problem spinowo-zależnego transportu elektronów oraz indukowaną prądem dynamikę w metalicznych zaworach spinowych. Dynamika namagnesowania badana jest za pomocą symulacji numerycznych opartych na równaniu Landau-Lifshitza-Gilberta oraz na modelu spinowo-zależnego transportu dyfuzyjnego. Dynamika magnetyczna badana jest w różnych strukturach takich jak zawory spinowe pojedyncze i podwójne, zawory z prostopadłym polaryzatorem oraz ze złożoną warstwą swobodną. Badania skupiają się na możliwościach indukowanego prądem przełączania namagnesowania oraz indukowanej prądem precesji magnetycznej bez zewnętrznego pola magnetycznego. Ponadto, badane są także nieliniowe efekty magnetooporowe w podwójnych zaworach spinowych oraz indukowany prądem moment siły działający na ściankę domenową typu Neela.

The thesis discusses problems of the spin-dependent electric transport and current-induced dynamics in metallic spin valve structures. The magnetization dynamics is studied by means of numerical simulations, which are based on the Landau-Lifshitz-Gilbert equation and the diffusive spin-dependent transport model. Dynamics of various structures, like single and dual spin valves, spin valves with perpendicular polarizer and with composite free layers, is examined. The main focus is on the current-induced switching and the possibility of current-induced steady magnetization precessions without an external magnetic field. Additionally, nonlinear properties of magnetoresistance in dual spin valves and current-induced spin transfer torque acting on a Neel domain wall are studied.
Current-induced dynamics in magnetic nanopillars
Wydział Fizyki: Zakład Fizyki Mezoskopowej
Keywords: spintronika; spintronics; zawory spinowe; spin valves; dynamika magnetyczna; magnetic dynamics; magnetoopór; magnetoresistance; ścianka domenowa; domain wall